Isabelle uitgelicht - De P van Praag

Prachtig is Praag zeker.
De over groene heuvels uitgestrekte hoofdstad van Tsjechië, kent een uitbundige geschiedenis en straalt die nog immer protsig in al haar pracht en praal uit. Niet voor niets dat Praag ook wel de Gouden Stad wordt genoemd. Het kloppende hart van Oost Europa biedt cultuur, ademt historie en herbergt daarbij een meesterlijke schat aan architectuur.

Overal staan schitterende kerken, huizen en paleizen uit allerlei stijlperioden en sieren honderden torentjes, bruggetjes en beeldhouwwerken het aanzicht. Het oude centrum wordt doorklieft door de rivier de Moldau en aan beide oevers lijkt de tijd werkelijk stil te staan. Romantische steegjes, sfeervol bezaaid met kinderhoofdjes en ontelbare pleinen, parken en perkjes. Ondanks de tand des tijd, de vele oorlogen en revoluties die Praha in de loop der eeuwen tergden, wist zij haar unieke erfgoed glorieus te bewaken en staat hiermee ook prominent op Werelderfgoedlijst van de Unesco vermeld.

Vanaf 1948 tot aan de fluwelen revolutie in 1998 ( fluweel vanwege de zachte aard van de revolutie) stond Tsjechië, als onderdeel van Tsjecho-Slowakije, onder communistisch bewind. Sinds 1 mei 2004 behoort het als onafhankelijk land tot de Europese Unie en is het definitief begonnen aan een krachtige (economische) inhaalslag.

Met name in de sjeik Joodse wijk is de opkomende groei en bloei van Praag al duidelijk waar te nemen. Luxe winkels, toonaangevende galeries, hippe bars en exclusieve restaurants schieten er als paddestoelen uit de grond. Het zal echter nog enige tijd duren voordat de gemiddelde burger van de groeiende welvaart zal kunnen profiteren. De communisten zijn weliswaar niet meer aan de macht , de invloed van het regime is na 15 jaar nog niet geheel gesleten en is de privatisering ook nog niet optimaal doorgedrongen. Nog steeds is er een schrijnende en grote kloof tussen arm en rijk.

Het loon van de Pragenaar is in verhouding tot het E.U. leven ook schokkend laag. Om dit grote sociaal-economische verschil op Europees niveau te overbruggen is de Euro daarom ook nog niet ingevoerd. De introductie van de munt staat voor 2008 gepland. Maar in de tussentijd moet het merendeel van de bevolking het met bijna niets en de karige Kroon weten te rooien. De sfeer in Praag vond ik tijdens mijn bezoek daarom niet altijd even aangenaam.

Maar, prachtig is Praag zeker en een ieder die plannen heeft de stad te bezoeken wens ik een prettige reis en plezierig verblijf.

Isa´s Praag Hot Spots:

Bakeshop Praha, voor een snelle kop koffie en een lekker broodje, Kozi 1 110 00 Praha1 (aan Dlouha Plein)
Cafe Louvre, voor de traditionele sfeer en medovnik taart, Narondni 22, Praha 1
www.cafelouvre.cz
Hot, voor de toeristische sfeer, Vaclavske namesti 45, Praha 1
www.hotrestaurant.cz
Kogo, voor een uitgebreide lunch, Slovansky Dum, Na Prikope, Praha 1
www.kogo.cz
Cafe Franz Kafka, voor de beroemde bewoner, Siroka 12/64, Praha 1
Tynska Bars and Books, voor de cosmopoliet, Tynka 19, Praha 1
www.barsandbooks.net
Ocean Drive, voor de klassieke coctail, V kolkovne 7, Praha 1
www.tretters.cz
Pravda, voor decadent eten, Parizska 17, Praha 1
www.pravdarestaurant.cz
Yami Restaurant, voor de lekkerste betaalbare sushi, Masna 1051/3 (aan Dlouha plein)
www.sushi-yami.cz
Ambiente Pasta Fresca, voor de pasta en het personeel, Celetna 11, Praha 1
www.ambi.cz
Roxy, voor de Rock, alternatieve muziek en Jazz liefhebbers, Dlouha 33, Praha 1
www.roxy.cz
Dahab, voor de waterpijp, Dlouhá 33.
www.dahab.cz
Winkelcentrum Chodov is een overdekt winkelcentrum met 100 winkels, eettentjes, koffiebarretjes en je kunt je kind er onder toezicht laten spelen. (metrohalte chodov rode lijn)

Tip: Neem naast een leuke reisgids een practische Nederlands/Tjechische vertaal lijst mee. Met Engels kom je in Praag niet ver.


Isabelle's column: Voordelig vliegen, het boeken van de reis naar Praag

Nieuws
1. Sydney Mirjam Anna
2. RTL Lounge werkt samen met Amsterdam Fashion Week
3. Topvrouwen
4. fotoshoot Nick van Ormondt
5. Beau Monde Awards
»