Isabelle's favorieten -
Dagboek van een Geisha

In de zomer van 2000 ga ik met een vriendin op vakantie naar Turkije.
We hebben allerlei culturele activiteiten gepland, maar daar komt uiteindelijk niet veel van terecht. Het is die week namelijk zo heet dat we zelfs in de schaduw het gevoel hebben als boter te smelten. Het zand op het strand is daarbij als hete kolen, dus veel meer dan puffend onder parasols bij het zwembad liggen doen we niet.
Saai vind ik de vakantie daarentegen alles behalve, want op Schiphol heb ik 'Dagboek van een Geisha' gekocht en ik ben vanaf de eerste pagina verkocht. Ik wordt geheel opgezogen door het verhaal en in gedachten ben ik niet in Turkije, maar in het vooroorlogse Japan waar het verhaal zich afspeelt. Intens beleef ik het mysterieuze levensverhaal van Sayuri, die als meisje van acht jaar door haar vader wordt verkocht aan een geishahuis in Kyoto. Achter een façade van luxe wordt zij daar met harde hand opgeleid in de kunst van het vermaken en verlokken van machtige mannen.
Nog nooit vond ik het zo jammer dat ik een boek uitlas. Naarmate het slot naderde begon ik zelfs langzamer te lezen om het einde maar zo lang mogelijk uit te stellen. Het boek na de laatste letter dichtdoen, ging gepaard met een diepe zucht en deed echt een beetje pijn.
`Dagboek van een Geisha' is absoluut een van mijn meest favoriete boeken en wat mij betreft een aanrader voor ieder.

* Dagboek van een Geisha (Memoires of a Geisha) is nu ook verfilmd en gaat op 6 april 2006 in Nederland in première.
Zie ook de website van de film: Memoirs of a Geisha:

Nieuws
1. Sydney Mirjam Anna
2. RTL Lounge werkt samen met Amsterdam Fashion Week
3. Topvrouwen
4. fotoshoot Nick van Ormondt
5. Beau Monde Awards
»