Dovemansoren - 14/05/2007

Veel van mijn dierbaarste herinneringen en bezigheden hebben met muziek te maken. Ik heb veel geld en tijd besteed aan muziek, maar heb er ook ruimschoots aan verdiend. Muziek staat voor mij voor zowel ontspanning als voor leuk werk. Kortom: muziek heeft een belangrijke
plaats in mijn leven. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er geen muziek zou zijn. Toch zijn er ongeveer 25.000 mensen in Nederland die niet zo van muziek kunnen genieten als ik. Niet omdat ze er niet van houden, maar omdat ze muziek niet kunnen horen daar ze doof zijn.
Afgelopen zaterdag heb ik echter geleerd dat doof of slechthorend zijn, niet betekent dat je muziek niet kun beleven.


Ik word gevraagd om te presenteren op Sencity: een bijzonder evenement waar zowel horende als dove en slechthorende mensen, gezamelijk een leuke avond kunnen hebben. De nadruk van Sencity ligt op totale beleving en prikkeling van alle zintuigen. Behalve voor de oren is er meer dan genoeg leuks om te zien, ruiken, proeven en voelen ! Een dansvloer die meetrilt op de muziek, een Aroma Jockey die fijne geurtjes verspreid, hapjes die de smaakpapillen extra stimuleren en allerlei sfeerversterkende beeldprojecties. En, tijdens het optreden van Luie Hond, wordt de band op het podium bijgestaan door een muziektolk. Deze vertaalt niet alleen de tekst, maar met uitgesproken fysieke bewegingen ook de bijbehorende emotie, de sfeer en het tempo van de muziek.

Mijn taak op Sencity bestaat uit het aankondigen van de acts. Dit doe ik echter niet alleen, maar samen met Linde en Lora. Linde en Lora zijn allebei doof en zullen de aankondigingen in gebarentaal doen voor mensen die mij niet kunnen verstaan. Samen met een doventolk wordt er op voorhand doorgesproken hoe en welke info, we waar en wanneer over zullen brengen. Ook leer ik hoe ik de avond in gebarentaal open en hoe ik Linde en Lora moet aankondigen. Ik heb ontelbare keren op een podium gestaan en publiek toegesproken, maar als ik deze avond op moet ben ik best zenuwachtig. Ik heb zelfs last van een knikkende knie ! Maar ik weet mezelf staande te houden en gelukkig ook duidelijk te maken. De tweede keer gaat het al een stuk beter en begin ik te genieten van de ervaring. Het is een genoegen om te zien hoe Linde en Lora het publiek bespelen en hoe leuk er op alles wordt gereageerd. Na de laatste aankondiging gaat het feest nog wel even door, maar ik zwaai af. Ik ben echt moe van alle indrukken die ik heb opgedaan. In de auto op weg naar huis laat ik de radio uit. Ik geniet van de stilte en laat de avond in alle rust bezinken. De volgende ochtend wordt de stilte wreed verstoord door de irritante wekker. Meestal sla ik deze gelijk weer uit, maar deze ochtend laat ik m nog even doorspelen. Ik geniet niet zo zeer van het geluid, maar wel van het feit dat ik zelf kan bepalen wanneer ik het aan of uit uitzet.

Na stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.
~ Aldous Huxely~


Dinsdag 15 mei, wordt op Nederland 1 om 18.10 een reportage over Sencity uitgezonden


 

Nieuws
1. Sydney Mirjam Anna
2. RTL Lounge werkt samen met Amsterdam Fashion Week
3. Topvrouwen
4. fotoshoot Nick van Ormondt
5. Beau Monde Awards
»